Naše storitve

Smo mlada in izkušena ekipa, polna zagona in entuziazma. Spremljamo novosti in se redno dodatno izobražujemo tako v Sloveniji kot v tujini. Pri svojem delu sledimo trendom in uporabljamo vrhunsko tehnologijo in najsodobnejše materiale.

Čiščenje zobnega kamna in zdrave dlesni

Preventiva in estetika

Slabša ustna higiena pusti na zobeh rahlo hrapav občutek z jezikom in mehke zobne obloge. Že po nekaj dneh se te mehke obloge pod vplivom sline in njenih mineralov zakalcinirajo in spremenijo v trde zobne obloge. Le-teh ne morete odstraniti sami. Potrebno je obiskati zobozdravnika.

Profesionalno odstranjevanje zobnega kamna lahko opravi zobozdravnik pa tudi ustni higienik. V ordinaciji s pomočjo posebnega UZ nastavka zobozdravnik odstrani trde in mehke zobne obloge. S ti.peskalnikom pa odstrani tudi zabarvanja od kave, čaja, cigaret,… in tako naredi zobe popolnoma gladke, da se obloge čim manj prijemajo na zobe.

Če zobnega kamna ne odstranjujete redno-priporočamo 1x letno, se vnameje obzobna tkiva to so dlesni, ki krvavijo – gingivitis. Pozor! Pri kadilcih dlesni redkeje krvavijo, saj zaradi nikotina ni dobre prekrvavitve, čeprav so dlesni zaradi kamna še huje prizadete in se hitreje razvije parodontalna bolezen). Kot odgovor na krvaveče in vnete dlesni se odzove tudi čeljust-kost, ki se začne vnetnim procesom v dlesnih umikati. Posledica, ki jo zazna pacient je, da se mu zobje majejo, sprednji zobje ponavadi potujejo bolj naprej in narazen, rečemo tudi, da se zobje daljšajo, in na koncu izpadejo.

Razlika, ki nastane med višino dlesni in kosti, se imenuje obzobni žepek. V teh žepkih se zadržujejo patogene bakterije, ki vplivajo na poslabšanje parodontalne bolezni, predvsem pa na slab zadah. Zdravljenje takih žepkov je potrebno specialistično obravnavati.

Vzrokov za parodontalno bolezen je več – dedni faktorji, slaba higiena, kajenje, nezdravljena sladkorna bolezen, razne druge hujše sistemske bolezni, tudi previsne plombice in protetični nadomestki, ki dražijo dlesni… Tudi če vse vzroke odstranimo se razvoju parodontalne bolezni ne moremo 100% izogniti, bomo pa bistveno upočasnili njen nastanek in nadaljnji razvoj. Seveda pa je zraven potrebno redno servisiranje vaših zob- to je profesionalno čiščenje kamna.

Odstranitev kariesa

Odstranitev kariesa in menjava starih amalgamskih zalivk za bolj estetske in kvalitetne materiale so želje vsakega pacienta, ki pride v ordinacijo. Sodobna stomatologija nam dandanes to omogoča in pravilna tehnika dela in izbira kvalitetnega materiala nam dajo visoko estetske rezultate, v kombinaciji s pravilno ustno higieno so ti rezultati tudi dolgotrajni. Zob lahko oskrbimo na več različnih načinov glede na velikost defekta in želja pacienta. Tako poznamo kompozitne zalivke ali ‘bele plombe’, ki so izdelane direktno v ordinaciji in so barvno podobne preostalemu zobu, z dobro tehniko izdelave pa lahko posnemamo tudi obliko zoba. Zakaj je ´bela´ plomba boljša od ´srebrne´? Ne samo, da amalgam estetsko ne zadovolji našim potrebam, z leti srebrne plombe zlezejo na robu zoba preko in tako povzročajo neprijetno zastajanje hrane in posledično razvoj kariesa, pa tudi dražijo dlesen. Pacienti pogosto tožijo o neprijetnem ´okusu po kovinah´. Srebrne plombe povzročajo poke na zobu.

Za srebrno plombo je potrebno odstraniti tudi zdrav zob, saj takšna plomba potrebuje retencijo, če ne pa izpade. Izdelava bele plombe poteka s posebno tehniko lepljenja in tako zobozdravnik odstrani zgolj kariozno lezijo, zdrav zob pa pusti. Bela plomba ostane na svojem mestu in tako ne povzroča zastajanja hrane pod robom plombe(zobna nitka se ne strga). Prav tako ne povzroča okusa po kovinah in zadovolji vsem estetskim pogledom. Večje defekte, ki jih ne moremo oskrbeti s kompozitnimi plombami, pa oskrbimo bodisi s kompozitnimi bodisi s keramičnimi inlay-i ali onlay-i. Gre za posebne plombe, ki jih izdela zobotehnik v laboratoriju na podlagi odtisa. Kadar ostane premalo zoba, da bi ga lahko dogradili s plombo, se naredi inlay ali onlay v laboratoriju, zobozdravnik pa ga v ordinaciji le zacementira. Prednost inlaya pred kompozitno plombo je ta, da je estetsko še bolj dovršen. V enem obisku pri zobozdravniku se lahko oskrbi več zob hkrati. Zaradi posebnih cementov, ki se pri tem uporabljajo, dajejo zobu večjo trdnost in tudi morebitne poke v zobu, ki so od prej, se ne nadaljujejo več in tako dlje časa ohranimo zob v ustih.

Endodontija

Endodontsko zdravljenje zoba

Včasih je karies napredoval tako globoko, da je prišel do živca. V tem primeru je potrebno endodontsko zdravljenje zoba. Pri tem uporabljamo posebne pilice, raztopine in zdravila, da uničimo bakterije, ki so se razvile. Na koncu zdravljenja zob hermetično zapremo in uspešnost zdravljenja preverimo z rtg posnetkom .

Beljenje zob

Beljenje

V želji po mladostnem videzu se marsikdo odloči za beljenje zob. Danes je na tržišču dosti metod beljenja zob. Pri nas smo se odločili za najmanj invazivno, pacientu zelo prijazno metodo, ki daje odlične rezultate. Uporabljamo belilne gele Opalescence različnih okusov. Najprej vam odstranimo zobni kamen in zobe speskamo. Vzamemo odtis zob, na podlagi tega nam zobotehnik izdela posebne gumijaste žlice. V te belilne žlice si aplicirate belilni gel in jih vstavite v usta npr. zvečer za kakšno urico ali dve. Ponavadi so željeni rezultati tekom enega tedna. Pri tej metodi se preobčutljivost zob praktično ne pojavi, belilne žlice vam ostanejo in čez kakšno leto ali dve lahko sami osvežite barvo svojih zob.

Endodontsko beljenje zoba

včasih se po endodontskem zdravljenju zob zabarva. V tem primeru se pobeli posamezni zob s posebnimi belili z visoko vsebnostjo peroksida. Včasih je potrebno pred beljenjem zdravljenje ponoviti, saj je dostikrat slaba in porozna endodontska oskrba zoba kriva za zabarvanje.)

Mostički in proteze

Prevleke in mostički

Kadar je zoba premalo, da bi lahko naredili ustrezne plombe ali inlaye oziroma onlaye, je potrebno narediti prevleko-krono. Poznamo več vrst prevlek odvisno za kakšen material se odločimo in kakšno estetiko zahtevamo. Najbolj osnovne so fasetirane prevleke (takšne pokriva tudi zavarovalnica; na standardno kovino tj.auropal se nanese plastična luska, ki sčasoma spremeni barvo, se obrabi in dostikrat tudi odlomi). V naši ordinaciji delamo še kovinsko keramične prevleke (na jekleno ogrodje se nanese keramika okrog in okrog zoba, tako da je ´cel bel´), cirkonij keramične prevleke (na cirkonijevo ogrodje, ki je tudi bele barve, se nanese keramika, tako ni tistega temnega roba pri dlesni) in polno keramične prevleke. Slednje so najbolj estetske in dajo videz naravnega zoba. Cirkonij keramične in polno keramične prevleke izdelajo v tehniki s CAD-CAM tehnologijo (računalniška obdelava odtisa) za popolno naleganje prevlek.

Kadar manjka cel zob se lahko vrzel zapre tako, da naredimo mostiček . Sosednja dva zoba obrusimo in nanju nataknemo mostiček. Kadar sosednjih zob ne želimo brusiti, se odločimo za implantat.

Prevleke na implantatih

Prevleke na implantatih so idealna rešitev, saj sosednjih zob ne poškodujemo, jih torej ne obrusimo. Kirurg vstavi implantate, gre za posebne titanove vsadke, zobozdravnik pa potem na ta implantat zacementira krono.

Proteze

Delne snemne proteze

kadar nam v ustih ostane nekaj zob, le teh pa je premalo, da bi lahko narerdili mostičke, naredimo kombinacijo snemno fiksne protetike

 • začasne proteze
  Z začasnimi protezami lahko pacienta oskrbimo medtem ko celostno obravnavamo pacienta-bodisi ga parodontalno zdravimo, moremo določene zobe še izpuliti.
 • wizil proteze (enostavne)
  Gre za proteze s kovinskim ogrodjem, ki so odporne na deformacije in pokanje. Proteza je zelo dobro nosljiva, vendar iz estetskega vidika ni najboljša rešitev, saj se vidijo kovinske zapone s katerimi je obešena na sosednje zobe.
 • estetske oziroma komplicirane wizil proteze
  To so takoimenovane proteze na ´drukerje´ (ce-ka, vario attachmeni, konus, gred). Gre za visoko estetske rešitve predvsem kar se tiče protez, saj ni videti nobenih kovinskih zapon, proteze pa so zelo dobro nosljive, saj nič ne plešejo, ne pokajo, itd.)

Totalna snemna proteza

Kadar v ustih ni več nobenega zoba, je potrebno narediti totalne proteze.

 • akrilatna
  (gre za klasično protezo, narejeno iz akrilata. Pomanjkljivosti teh protez so predvsem pogosti prelomi, debelo nebo in včasih slabo sesanje protez v ustih-potrebno lepljenje z posebnimi lepili za proteze. Vsakih nekaj let je potrebno proteze podložiti, saj se čeljustni greben z leti resorbira oz. Topi in je potem proteza prerahla oz. Rečemo, da pada dol.
 • wizil
  (gre še vedno za protezo, ki se jo dnevno jemlje ven, vendar ima kovinsko nebo in je zaradi tega po ustnem nebu tanjša, zaradi kovine pa trdnejša in tako odporna na prelome.)

Implatatno podprte proteze

Ker pacienti pri navadnih protezah opažajo, da jim proteze ‘plešejo’, oziroma ne sedijo tako dobro kot bi si želeli, se dandanes odločajo za implantatno podprte proteze. Kirurg najprej vstavi implantate, ki služijo potem kot nosilec za proteze. Te proteze bistveno izboljšajo kvaliteto življenja pacientu, saj so pacienti brez skbi, da bi jim proteza padla ven iz ust.)

Luske

Luske-veneerji

za popravljanje estetike na sprednjih zobeh se v določenih primerih odločimo za izdelavo lusk. Pri tem se zob minimalno obrusi zgolj po sprednji strani. Rezultat je popolnoma naraven izgled zob.

Implantati

Luske-veneerji

Implantat je trenutno najsodobnejši način nadomeščanja posameznega manjkajočega zoba, predela brez zob ali popolne brezzobosti. Gre za poseben titanov vsadek, ki ga kirurg privijači v čeljust. Ko se implantat uspešno zraste s kostjo (cca.6 mesecev), zobozdravnik naredi še prevleko, mostiček ali protezo nanj.

Pri rešitvah z implantati je najbolje to, da sosednjih zob ni potrebno brusiti.

Ker pacienti pri navadnih protezah opažajo, da jim proteze ‘plešejo’, oziroma ne sedijo tako dobro kot bi si želeli, se dandanes odločajo za implantatno podprte proteze. Kirurg najprej vstavi implantate, ki služijo potem kot nosilec za proteze. Te proteze bistveno izboljšajo kvaliteto življenja pacientu, saj so pacienti brez skbi, da bi jim proteza padla ven iz ust.)

Za dolgoročno ohranitev implantatov je potrebna perfektna ustna higiena in redne kontrole pri zobozdravniku. V nasprotnem primeru lahko pride do vnetja-periimplantitisa in izgube implantata.

Prevleke na implantatih

Prevleke na implantatih so idealna rešitev, saj sosednjih zob ne poškodujemo, jih torej ne obrusimo. Kirurg vstavi implantate, gre za posebne titanove vsadke, zobozdravnik pa potem na ta implantat zacementira krono.

implatatno podprte proteze

Ker pacienti pri navadnih protezah opažajo, da jim proteze ‘plešejo’, oziroma ne sedijo tako dobro kot bi si želeli, se dandanes odločajo za implantatno podprte proteze. Kirurg najprej vstavi implantate, ki služijo potem kot nosilec za proteze. Te proteze bistveno izboljšajo kvaliteto življenja pacientu, saj so pacienti brez skbi, da bi jim proteza padla ven iz ust.

© Copyright - Zdravi zobje